perjantai 10. helmikuuta 2012

Fisujen frendit

- Caribbean vibes at Belize.

Ai ollaanko koskaan kuultu kalakuiskaajasta? No ei kylla olla. Vai etta Belizen Caye Caulker -saarella olisi tallainen. Onneksi Eevan paahan jai Juni-nimi muhimaan Corn Islandin reissulta, kun divebuddymme Justin kertoi tasta "parhaasta snorklausreissusta ikina". Etsimme em. vanhan herrasmiehen kasiimme Caulkerilla ja varasimme snorklauksen viimeiselle saarella viettamallemme paivalle. Astuimme aamulla ei enempaa eika vahempaa kuin Junin itsensa tekemaan purjeveneeseen. Taitava veneentekija kertoi meille tehneensa sata venetta elamansa aikana. Veneen nimi, Trinity, ei kerro perinteisesta kristillisesta kolmiyhteydesta vaan Junin omasta kolmiyhteydesta mereen: mies, vene ja valtameri. Nimen syvempi merkitys selvisi meille todella hyvin paivan reissun aikana.

- Ulkoilmaleffaa - Hangover II.

- Mika kruunaa loman ja auringonoton?

- Pyha yhteys kahdessa eri merkityksessa.

Ennen ensimmaista snorklauspaikkaamme Juni kertoi yhteydestaan merenelaviin. Han tulisi kommunikoimaan kalojen kanssa kasilla tehtavin aanin, ja meidan pitaisi antaa kalojen tulla lahelle eika missaan nimessa yrittaa ottaa niista kiinni. Ainoa kasimerkki, jolla kommunikoisimme snorkauksen aikana, olisi kasimerkki, jolla pitaisi kaantya ylosalaisin ja antaa rauskun uida yli. Ai mitenka, rauskun uida yli!? No nyt on hurjaa. Valittomasti kun Juni laskeutui meidan jalkeemme veteen, kalat ymparoivat hanet. Nyt ei sitten puhuta mistaan perinteisista namupaloista, joilla kalat houkutellaan lahelle, vaan luontaisesta yhteydesta ja kommunikaatiosta. Mita niihin rauskuihin tulee, niin kyllahan nekin tuntuivat luottavan Juniin. Han napsutteli sormilla alla uivalle rauskulle, joka ui suoraan Junin syliin. Merkinannon jalkeen jokainen neljan hengen uimaseurueestamme kaantyi vuorotellen veden alla napa pintaa kohti, minka jalkeen Juni ohjasi rauskun (1,5m halkaisija) uimaan jalkoja ja mahaa pitkin koskettaen alaosallaan koko matkalta. Eipa olisi uskonut ison piikkihannan tuntuvan niin pehmealta ja liukkaalta. Aivan uskomattoman hieno tunne!!

- Vedenalaisen maailman makeita vareja.

- Fisuparvi.

- Spider crab.

- Korallia.

Kaikissa kolmessa snorklauspaikassa kalat pyorivat Junin ymparilla koko ajan, silla kalat ovat kavereita hanelle. Eras isompi yksilo (ei hajuakaan lajista) oli ollut Junin kaveri jo yli 30 vuotta. Juni rapsuttikin kalan leukaa kuin lemmikkikoiraa, jonka jalkeen han halasi fisua. Junin kommunikaatio oli veden alla juuri ja juuri ihmiskorvalla kuultavissa, kun siihen keskittyi hyvin. Rauskut ja muut kalalajit puhuvat eri fisukielta, mutta Juni tuntui tietavan naiden eron hyvin. Olihan Junilla aiemmin ollut ystavana viiden hain perhekin, jonka ensimmaisen sukupolven yksilon han oli pelastanut harppuunan kynsista merenpohjasta makaamasta. Tasta syntyi niin vahva luottamuksen tunne, etta kyseinen Nurse Shark antoi Junin olla mukana pikkuhain synnytyksessa. Nain han siis ystavystyi ja ansaitsi luottamuksen viiden sukupolven haiperheen kanssa. Vanhin yksilo ehti kasvaa elinaikanaan lahes seitsenmetriseksi. Valitettavasti koko haiperhe salametsastettiin riutalta vajaa kymmenen vuotta sitten.

-Porukassa parempi.

-Ei tarvitse uida kalojen perassa, kalat tulevat luokse.

-Rauskun...

- ...syleilyssa.

Toisella snorklausspotilla leikimme hetken kolmen kilpikonnan ja noin 15 rauskun kanssa. Oli todella mahtava tunne uiskennella kilppareiden kanssa, ottaa kuvia ja valilla jopa vaistella niita. Leikkisia kavereita! Rauskut uivat pohjalla valilla kolmessakin kerroksessa, eika yksikaan vesipeto tuntunut hairiintyvan meidan lasnaolostamme. Takaisintulomatkallamme Juni kertoi kiinnostuksen mereen lahteneen vahingossa nuorempana, kun han oli uiskennellut riutalle ja snorklaillut ilman mitaan apuvalineita - paljain silmin. Vuonna 1958 amerikkalaiset meribiologiopiskelijat tulivat professoreineen tutkimaan Caye Caulkerin edustalla olevaa riuttaa. Junin vene sattui olemaan lahinna heidan telttapaikkaansa (ei ollut tuolloin hostelleja tai hotelleja), ja he kysyivat, voisiko Juni vieda heita veneellaan riutalle. Ensimmaiset "snorklaukset" tehtiin vedenpinnasta lasikuvulla, jonka avulla naki pohjaan. Nain Juni ajautui "ammattiinsa" vahingossa. Yhteys mereen ja kommunikointi kalojen kanssa on kuulemma tullut pikkuhiljaa kokemuksen kautta. Ihmekos ne kalat eivat meidan lapsytyksiin reagoineet mitenkaan. :D

-Kalat ovat Junin ystavia.

- Hellassa huomassa.

-Toiset joutuvat uimaan perassa.

Junin kanssa viettamamme paiva oli ylivoimaisesti paras snorklaus ja eras parhaista paivista koko reissullamme. Kaverilla oli todella erityinen yhteys mereen ja sen asukkeihin. Koko paivan kruunasivat paluumatkalla venetta moikkaamaan tulleet delfiinit. Kolme kaunista yksiloa uiskenteli veneemme ali ja ympari. Yksi delfiini ui viela sivuttain vilkuttaen botskimme ohi. Ei tallaista paase aivan joka paiva nakemaan. Kyllahan suljetussa akvaariossa voit opettaa mille tahansa merimursulle temppuja "saat namupalan, kun teet tempun"-tyyliin. Merenelavien kanssa on aivan eri asia luoda tallaista luonnollista yhteytta niiden luonnollisessa elinymparistossa ilman mitaan keppia tai porkkanaa. Juninhan ei tarvitse, eika han tykkaakaan, mainostaa snorklausretkiaan missaan - asiakkaat tulevat muiden suositusten perusteella. Asiakkaita tuntuu riittavan, silla han pitaa vapaapaivan ainoastaan joka toinen sunnuntai. Meri on hanen kotinsa ja kalat kavereitaan (taman takia ei syo kalaa). Kiitamme ja kumarramme tasta mahdollisuudesta kurkata hieman hanen maailmaansa!! Lupasimme myos lahettaa hanelle muutaman onnistuneen kalakuvan kiitokseksi.

-Herra Kilpikonna.

-Leikkiaika.

- Yhta lennokasta menoa.

-Ystavia yli 30 vuotta.

Caye Caulkerin jalkeen vietimme viela muutaman paivan Amberghis Cayen saarella, San Pedron kaupungissa, josta Madonnakin haaveilee kuuluisassa laulussaan "La Isla Bonita". San Pedrossa on hieman enemman hiekkarantoja, mutta kaupunkistatus tekee paikasta levottomamman. Jo Caulkerilla mutta varsinkin taalla huomaa golfkarryjen dominoivan liikennetta. San Pedrolla on varmaan enemman golfkiesivuokraamoita kuin ravintoloita. Otimme paivat iisisti hostellimme poolilla viimeisia rusketuksia himoiten ja elimme, Eeva etenkin, yha uudelleen ja uudelleen vedenalaista kokemustamme kuvien kera. Turtlet tulivat uniin!

-Ehka tuleva ystava.

-Koralleja kauneudessaan.

-Delfiinin tervehdys.

- Mr. Juni.

- Madonna - La Isla Bonita

1 kommentti:

  1. Heiiii, nytnytnyt, ei ole todellisia nuo teidän kuvat! Aivan mahtavia ja suorastaan uskomattomia! Nyt pitää päästä äkkiä Belizeen kyselemään Junia snorklausretkelle, vaikka nuo rauskut kieltämättä vähän jännittää. Huimaa!

    VastaaPoista